Afvallen / Afslanken

Afvallen - afslanken - gewichtsverlies zijn veelgebruikte termen die genoemd worden bij mensen die worstelen met hun gewicht. Het is een veelvoorkomend probleem in Nederland.
Zie link voor cijfers die opgenomen zijn.

https://www.loketgezondleven.nl/gezondheidsthema/overgewicht/cijfers-en-feiten-overgewicht#:~:text=De%20helft%20van%20de%20volwassen,jaren%2090%20alleen%20maar%20gestegen

 De helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Bijna 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 16% overgewicht, van wie 3,5% ernstig. Deze aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar gestegen.

Het is ook niet voor niets dat veel mensen hier op inspelen en graag hulp bieden. Denk aan sportscholen, di√ętisten, voedingsdeskundigen, personal trainers, lifestyle coachers etc. 
Er is zoveel aanbod om de mensen te helpen om van dit probleem af te komen.

Is afvallen moeilijk ? 

Er zijn veel artikelen die beweren dat afvallen niet zo moeilijk is. Ik ben van mening dat dit echt niet makkelijk is. Vaak als iemand overgewicht heeft, is een persoon al zijn/haar motivatie kwijtgeraakt. Je weet wat goed voor je is, maar je doet datgene wat slecht voor je is. Constant weer opnieuw zit je in een vicieuze cirkel. Je stelt uit en hoopt een keer hieruit te komen. Maar de kracht en motivatie ontbreekt om de knopen door te hakken. Al lukt het soms wel even, dan ineens weer een terugval naar het oude eetpatroon. Dit kan zo jaren doorgaan en vaak zelfs oneindig doorgaan. 
Het ongezond eten, weinig bewegen is bewust of onbewust je standaard leefstijl geworden. Je voelt je onbegrepen door anderen waar je zelf in vast zit en je komt er maar niet uit. 
Kun je het een verslaving noemen? Is dit wat ze noemen ''vraatzucht'' ? 
Als we het een verslaving noemen is het moeilijke deel van deze verslaving dat je er niet aan ontkomt om te moeten eten. Een simpel voorbeeld : iemand die verslaafd is aan roken is ook niet makkelijk om ervan af te komen. Het is vaak ook een gewenning dat je perse op bepaalde plekken en momenten je sigaretje opsteekt. Maar als het je eenmaal lukt om te stoppen met roken is het niet zo dat je lichaam dagelijks sigaret nodig heeft om te moeten leven. Met eten is dat anders! Je moet door blijven eten en je ontkomt er niet aan dat je constant met minder gezond eten wordt geconfronteerd. Ergens een gebakje, ergens een feestje, je eigen huisgenoten die wat lekkers willen eten thuis of je collega's op werk enz. 
Je bent al zwak voor dat soort etenswaren en dan kom je er constant mee in aanraking. 
Nu is een mens de ene dag sterk en kun je je zelf goed beheersen en op een ander moment is de zelfbeheersing weer op een laag pitje en laat je je overhalen. 
Wat is nu de grote oplossing voor dit grote probleem en zoals ik mijn artikel begon, is het werkelijk makkelijk voor iemand om af te vallen? 

Afvallen en het vasthouden onmogelijk?

Zeker niet! 

Nieuwsgierig geworden? Dit wil ik graag met u bespreken tijdens een intakegesprek. 
Dit kan telefonisch of in een persoonlijk gesprek in ons praktijk.